[featured_image]
Downloaden
Download is available until [expire_date]
  • Versie v1.0
  • Downloaden 10
  • Bestandsgrootte 1.32 MB
  • Aantal bestanden 1
  • Datum plaatsing 21 oktober 2016
  • Laatst geüpdatet 27 oktober 2016

Storytelling lesmateriaal deel 1

Storytelling = kleverige anekdotes

We hebben al heel lang geleden ontdekt dat informatie beter blijft plakken als we onze kennis verpakken in een (beeld)verhaal.

Het begon met tekenaars in een grot, veel later gevolgd door de schrijvers van de Bijbel, beroemde sprookjesvertellers, reizende troubadours, middeleeuwse schilders en tegenwoordig door eindeloos veel verhalenvertellers, zoals journalisten, marketeers, fotografen en videomakers.

jan-van-eyck-lam_gods_cursus-storytellingKijk eens naar dit werk van Jan van Eyck uit ongeveer 1400. Hij heeft voor de ongeletterde kerkgangers van zijn tijd bijna de hele Bijbel in één schilderij gepropt.

De kijkers leerden van hun ‘schriftgeleerden’ de taal van het beeld begrijpen. Op die manier kon ‘de grote boodschap’ toch nog worden overgedragen…

Zo’n zeshonderd jaar later maakt het automerk Volvo een briljante reclamefilm met het levensverhaal van voetballer Zlatan Ibrahimovic.

De fabrikant wil dat zijn auto’s worden gekoppeld aan begrippen als: ‘sterk’, ‘eigenzinnig’, ‘succesvol’ en nog een hele rits mooie woorden meer. Dat lukt met storytelling….

Storytelling is dus al ouder dan de weg naar Rome. Toch hoor je er tegenwoordig meer over dan ooit tevoren. Dat komt door een paar grote reclamebureaus die het begrip hebben geclaimd.

De rest van het verhaal hoor je tijdens de cursus Storytelling van Fotoschool Keistad in Amersfoort.