Vincent van Gogh en Edvard Munch in 7 minuten

Top Stories vertelt verhalen over passies en drijfveren, soms van mensen uit het verleden, zoals Vincent van Gogh en Edvard Munch. Cineaste Deborah van Dam componeerde de beelden en voice-over Lex Bohlmeijer leest de tekst. De video heeft gedraaid in de hal van het vernieuwde Van Goghmuseum. Munch : Van Gogh from Deborah van Dam on Vimeo.
Het laatste deel over het leven van beide kunstenaars:

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh lijdt aan een psychische aandoening met hallucinaties en waanideeën. Hij laat zich opnemen in een psychiatrische inrichting in de Franse Provence. Het tekenen en schilderen gaat gewoon door.. 1890: Ondanks herhaalde aanvallen verlaat Vincent de inrichting en gaat in Auvers-sur-Oise wonen, dichter bij zijn broer. Hij komt onder behandeling van een arts, Dr Gachet. Kort daarna schiet Van Gogh zichzelf in de borst. Hij is pas 37 jaar. Zijn roem groeit snel na zijn dood. Vincent leeft voort als een getroebleerd genie dat zijn leven gaf voor de kunst.

Edward Munch

Ondanks internationaal succes gaat het ook mis met Edward Munch. In 1908 krijgt hij een zenuwinzinking en wordt opgenomen in een kliniek. Een jaar later is hij helemaal opgeknapt en evenwichtiger dan ooit. Hij vestigt zich aan de rand van Oslo. Daar blijft hij wonen – teruggetrokken- tot zijn dood in 1944.

Een leven vol passie

Van Gogh vlamt maar kort. Hij heeft nog geen tien jaar nodig voor zijn hele oeuvre, van de donkere Aardappeleters tot de kleurenexplosie in Arles. Edvard Munch krijgt meer tijd en schrijft over Van Gogh: “Vuur en gloed perste hij uit zijn penseel. Hij brandde op voor zijn kunst. Ik hoop dat ik ook tot het laatst met brandend penseel kan schilderen.” Beide kunstenaars zijn er in geslaagd om hun kijk op het menselijk bestaan aan ons over te dragen: direct en vol emoties. …. recht naar het hart.